Soru

Hangi Düşünceler Su-i Zana Girer?

Birisi hakkında aklımıza kötü düşünceler gelse, bir müddet veya hemen sonra o düşünceleri iyiye çevirmeye çalışsak veya aklımızdan defetmeye çalışsak, yine de düşündüğümüz veya hissettiğimiz için suizan yapmış olur muyuz?

Tarih: 24.02.2023 02:10:16
Okunma: 351

Cevap

Hayır olmaz, çünkü kötü düşünceler su-i zan değil vesvesedir. Zira zan kavramı, bir kimseyle ilgili iyi veya kötü kanaat beslemeyi ifade etmektedir.

Su-i zan sözlükte “kuşkulanmak, kesin bilgiye ulaşmak, itham etmek” anlamlarındaki zan masdarından isim olup hem “yakīnin zıddı, kuşku, kesinleşmemiş kanaat” hem de “ilim, düşünüp taşınarak ulaşılan kesin bilgi” mânasına gelir.

Zannın “doğruluğu kuşkulu bilgi, kanaat, şek” ve “kesin olduğu kabul edilen bilgi, yakīn” şeklindeki iki ayrı anlamına bütün ilgili kaynaklarda işaret edilmiştir.

Kur’ân-ı Kerîm’de yirmi kadar âyette zan, elliye yakın yerde türevleri geçmektedir. Bu âyetlerin çoğunda zan “vehim, kuruntu”, bazılarında “bilgi, yakīnen bilme, inanma”, bazılarında ise “kesin olmayan kanaat, kuşku, tahmin, beklenti” mânalarını içerir.[1]

“Zandan kaçının, çünkü zan sözün en yalanıdır”[2] hadisinde geçen zannın “şek” mânasında kullanıldığını söyleyenler olduğu gibi buradaki zandan maksadın suizan olduğunu söyleyenler de vardır.[3]

Zan kavramının bazı hadislerde olumlu ve olumsuz anlamlarda kullanılması dikkate alınarak İslâm ahlâk kültüründe bir kimsenin kesin bilgisi olmamakla birlikte başka biri hakkında iyi kanaat beslemesine “hüsn-i zan”, kötü düşünce ve kanaate sahip olmasına “sû-i zan” denilmiştir.

Kur’ân-ı Kerîm’de bu terkipler yer almamakla birlikte zan kavramı bir kimseyle ilgili iyi veya kötü kanaat beslemeyi ifade edecek şekilde geçer. Meselâ İfk Hadisesi’ne dair bir âyette[4] müminlerin birbirleri hakkında iyi zanda bulunmaları gerektiği bildirilmiş, Fetih sûresinin 6 ve 12. âyetlerinde inkârcıların Hz. Peygamber ve müminlerin âkıbetine dair bozuk niyetleri ve beklentileri için “kötü zan” (zannu’s-sev’) ifadesi kullanılmıştır. Hucurât sûresinin 10-12. âyetlerinde müminlerin kardeş olduğuna vurgu yapılarak kardeşlikle bağdaşmayan davranışlar çerçevesinde, “Zannın çoğundan sakınınız, çünkü bazı zanlar günahtır” buyurulur.

İslâm âlimlerinin genel yorumuna göre burada bilhassa su-i zan yasaklanmış ve dolaylı olarak bir kimse hakkında -aksini gösteren açık deliller olmadıkça- hüsn-ü zanda bulunmak gerektiğine, zira su-i zannın ahlâkî ve insanî zararlara yol açacağına dikkat çekilmiş, kural olarak dışarıdan bakıldığında iyi görülen bir kimse hakkında kötü zan beslemenin haram olduğu kabul edilmiştir.[5] (TDV)

Su-i zan ve vesvese ile alakalı olarak lütfen bakınız;

https://risale.online/soru-cevap/su-i-zan

https://risale.online/soru-cevap/vesvese-ve-evham

https://risale.online/soru-cevap/vesvese-ve-akildan-gecenler

 

[1] M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ẓnn” md.

[2] Buhârî, “Ferâʾiż”, 1.

[3] Lisânü’l-ʿArab, “ẓnn” md.

[4] Nûr, 24/12.

[5] Taberî, XI, 393-394; Gazzâlî, İḥyâʾ, III, 152.


Etiketler

Alâkalı Sorular

Yorum Yap

Yorumlar