Soru

Madde Bağımlısı Olmak Bir Musibet midir?

Hastalar Risalesi'nde Allah sevdiği kuluna çok hikmetlere binaen musibetler verir, diyor. Kişi madde bağımlısı (sigara, uyuşturucu, alkol vb.) ise bu da musibete girer mi?

Tarih: 21.11.2023 23:26:11
Okunma: 281

Cevap

Konunun doğru anlaşılması ve yorumlanması için musibet kavramını doğru anlamak önemlidir.

Musibet: “İnsan iradesinin dışında gerçekleşen ve beklemediği şekilde karşılaştığı durum” demektir. “Daha çok sabredilmek şartıyla sevap kazandıracak; hastalık, kıtlık, malın eksilmesi veya yok olması, yangın, deprem gibi âfetler, sevdiklerinden birinin ölümü vb. ağır sıkıntı ve insanlardan gelen eziyet ve zulüm gibi şeyler için kullanılır.”[1]

Musibetin anlamı dikkate alındığında kendi irademizi yanlış kullanmak suretiyle sebebiyet verdiğimiz bu haller daha çok Rabbimizin haram kıldığı davranışlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla bu tarz alışkanlık ve davranışlar haram olmaktadır. Haram olan şeyler ise insan için sevap değil, günaha sebebiyet vermektedir.

Ancak bu yanlış davranışlar ve alışkanlıklar musibetlerin davet edicileridir.  “Başınıza her ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder.”[2]

Sigara, alkol ve uyuşturucu gibi alışkanlıklar, musibetten ziyade günah ile ilişkilidir. Bunun için kendileri musibet olmaktan ziyade haram olarak tanımlanmaktadırlar. Bu yanlış davranışların neticesinde musibetler gelebilir. Bu musibetlere, insanın kendi davranışları sebebiyet verdiği için sevaptan ziyade günah kazandırır. Öyleyse maddi ve manevi zararlı olan bu tür kötü alışkanlıklardan yılandan akrepten sakınır gibi titizlikle kaçınılmalıdır. 

Buna rağmen kişi samimi tövbe eder ve Rabbine sığınırsa umulur ki bunların neticesinde insana isabet eden musibetlerden sevap kazanabilir. Ancak şüpheli bir şey için (bu musibeti netice verir ve sevap kazanırım düşüncesiyle) harama bulaşmak kesinlikle doğru bir davranış değildir. Bu hallerden sakınmak gerekir.

Sonuç olarak; Allah sevdiği kullarına, o kullar iradelerini doğru kullandıkları halde, onlara sevap kazandırmak, günahlarını silmek, ahiretteki mertebelerini yükseltmek gibi hikmetlerden dolayı musibet verebilir ve vermektedir. Bu musibetlere sabretmek ve isyan etmemek şartıyla çok sevaplara vesile olmaktadırlar.

Bu konu hakkında detaylı malumat sahibi olmak için, aşağıdaki linkte bulunan "musibetlerin iç yüzü ve hikmetleri" ile alakalı farklı sual-cevaplardan istifade edilebilir. 

https://risale.online/search?q=musibetler


[1] Muhammed b. Mükerrem İbn Manzûr, Lisânü’l-ʿArab, nşr. Dâru’s-Sadr (Beyrut: Dâru’s-Sadr, 2010), “ʿsvb”, 1/534-537.

[2] Şûrâ, 42/30.


Yorum Yap

Yorumlar