Soru

Amellerde İhlasın Önemi

Eğer ihlası kazanamazsak ne gibi zararlara uğrarız?

Tarih: 9.01.2023 15:33:51
Okunma: 247

Cevap

  1. En başta Rabbimizin emri ve rızası haricinde hareket etmiş oluruz ki en büyük zarar da budur. Zira ihlas; yapmış olduğumuz ibadetlerimizde, amellerimizde sadece ve sadece Allah’ın (cc) rızasını gözetmektir. Yani dünyevi ve nefsanî arzular için değil, yalnızca Allah’ın(cc) rızası için yapmak demektir. Evet, yaptığımız ibadetlerde niyet ve gayemiz sadece Allah’ın emri ve rızası olmalıdır.
  2. Allah katında makbul ve kıymeti olan ameller ihlasla yapılan amelleridir. Ahirette nuranî bir şekilde karşımıza çıkıp bizim kurtuluşumuz için şefaatçi olacak ameller de yine ihlasla işlenmiş amellerdir. Dolayısıyla ihlas kazanılmaz ve amellerin içinden ruhu hükmündeki ihlas çıkarılırsa o zaman o ameller geçmez para gibi değersiz ve kıymetsiz olur. Bizi büyük bir zarara uğratır. Riya ve gösteriş için yapılan bütün ameller bu kapsamdadır.
  3. İhlas kazanılmaz ve yapılan işlerde Allah’ın rızası gözetilmezse o vakit yapılan hizmetler ve ameller zayi olup boşa gider. Hem de şiddetli bir tarzda mesul olunmuş olur. Neticede de Rabbimizin Kur’ân’daki şu tehdidine maruz kalınmış olur: ‘‘Ve âyetlerimi, karşılığında ne alsanız az düşecek bir fiyata satmayın’’[1] Evet, ahiret yurdunda karşılığı olan ameller ihlasla işlenmiş amellerdir. Bu ameller az da olsa kıymeti büyüktür; çünkü neticesi sonsuzdur.
  4. İhlas kazanılmazsa nefis ve şeytanın hilelerine kapılıp enaniyete düşme tehlikesi kaçınılmaz olacaktır. Böyle bir durumda kişi dünyevî küçük menfaatleri ve nefsin süflî aşağı hislerini önceleyerek ihlasa zıt hareket eder. Neticede riya ve gösterişe kapılarak çok büyük manevi zararlara düşmüş olur.
  5. İhlasla hareket edilmediği zaman; omuz omuza hizmet ettiği kişilerin hukuklarına tecavüz edilmiş olur. Kur’ân hizmetine karşı hürmetsizlik ve iman hakikatlerine karşı hürmetsizlik edilmiş olur. Zira iman ve Kur’ân hizmeti yalnızca Allah rızası için yapılır, başka bir gaye ve hedef için yapılamaz. Yapılsa ihlas kırılır.
  6. Bilerek ihlası kıracak işler yapılırsa o zaman bu nuranî ve Kur’ânî hizmetin manevi destekçileri ve Üstadları olan Hz. Ali Efendimizin ve Abdulkadir Geylani Hazretlerinin şefkat tokatlarına müstehak olunur.

Elbette ihlasın kazanılmaması veya kırılması durumunda daha başka maddi ve manevi zararlara düşmek kaçınılmazdır.

Bu konuda ilave malumat sahibi olmak için lütfen bakınız;

https://risale.online/soru-cevap/ihlas

 

[1] Bakara, 2/41.

 

Etiketler

Alâkalı Sorular

Yorum Yap

Yorumlar