Soru

Her İnsanın Şeytanı Var mıdır?

Bir kitapta okumuştum, bir insana sayıca 3 şeytan denk geliyormuş ve bunlar insanla sürekli ugraşıyorlarmış. Bu bilgi doğru mudur? Şeytan sürekli bir an bile bizi yalnız bırakmaz mı?

Tarih: 25.04.2024 23:12:43

Cevap

“Az sonra geldiğinde benim tavrımı gördü ve "Ne oldu Âişe? Kıskandın mı yoksa?" diye sordu. "Benim gibi biri senin gibi birini nasıl olur da kıskanmaz?" dedim. Bunun üzerine Resûlullah (sav) "Şeytanın mı geldi yoksa?" dedi. Ben de, "Ey Allah"ın Elçisi! Benimle birlikte bir şeytan mı var ki?" diye sordum "Evet!" dedi. “Peki, her insanla birlikte bir şeytan var mıdır?” diye sordum. "Evet!" cevabını verdi. "Seninle de mi Yâ Resûlallah?" dedim. "Evet! Fakat Rabbim ona karşı bana yardım etti ve o (bana) teslim oldu." dedi.

Câbir"den (ra) nakledilen benzer bir rivayet de insanın en çok hangi durumlarda şeytanın iğvasına yani ayartmasına maruz kalabileceğini belirtmektedir: “Yabancınız olan ve herhangi bir sebeple yanlarında eşleri veya mahremleri olmayan hanımların evlerine girmeyin, onlarla (yalnız başınıza) kalmayın. Çünkü şeytan, damarlarınızdaki kan(ın dolaştığı) gibi sizi şaşırtmak için etrafınızda (siz farkında olmadan) dolaşmaktadır.” Ashâb “Bu durum senin için de geçerli midir?” diye sormuş, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Benim için de durum aynıdır. Fakat Allah ona karşı bana yardım etti ve o (bana) teslim oldu.” Elbette insana, kendisini ayartan şeytan karşısında, onu hayra, iyiliğe ve güzelliğe sevk eden bir meleğin refakat ettiği unutulmamalıdır.Böylece Allah, insanı, şeytanın kötü telkinleri karşısında meleklerinden birinin iyi telkinleriyle desteklemiş, ezelî düşmanı karşısında insanı yalnız bırakmamıştır. ’’[1]

Bu ve bunun gibi birkaç hadisten anlaşıldığı üzere her insanın bir şeytanı vardı. Ancak üç şeytan diye belli bir sayı belirtilmemiştir.

“O hâlde şeytan ismini bir cins ismi olarak anlamak gerekir. Allah"ın rahmetinden ümidi kesilen varlık anlamındaki İblis ise, şeytanın, tüm nitelikleriyle müşahhaslaştığı bir ferttir ve aynı zamanda haktan sapmış tüm kötü cinlerin de başıdır. Semavî dinlerde şeytan, Allah"ın emrine isyan eden varlıktır. Bu isyanın neticesinde de kötü adına ne varsa onu temsil eden varlık olarak algılanmıştır.”[2]

Şeytanlar birden fazla olabildiği için insanla uğraşan insanı kötü yola sevk eden de birden fazla şeytanlar olabilir. İnsanın bir şeytanı vardır ve o şeytanın da bir çok yardımcıları olabilir.

Sualin ikinci kısmına cevap olarak da anlaşılıyor ki; insana bir taraftan bir melek diğer taraftan bir şeytan hayatı boyunca eşlik etmekte, biri hayra diğeri de şerre sevk etmek için çabalamaktadır.

https://risale.online/soru-cevap/seytan-ve-seytanlar


[1] Hadislerle İslam, Cilt 1, s.275.

[2] Hafislerle İslam, Cilt 1, s.273.


Yorum Yap

Yorumlar