Soru

Tekerrüründe Usanç Teceddüdünde Lezzet

“Evet, insanın yediği yemekler, biri gıda, diğeri tefekküh ve meyve olmak üzere iki kısımdır. Birinci kısım, tekerrür ettikçe memnuniyet verir, kuvvet verir, kat kat teşekkürlere sebep olur. İkinci kısmın tekerrüründe usanç, teceddüdünde lezzet vardır.” (İşarat-ul İcaz Bakara suresi sayfa 26)

Paragrafta geçen "tekerrüründe usanç, teceddüdünde lezzet vardır" ifadesini anlayamadık, hem tekrar hem teceddüd kelimeleri kafamızı karıştırdı. izah eder misiniz?

Tarih: 22.04.2020 20:08:56
Okunma: 2048

Cevap

“Evet, insanın yediği yemekler, biri gıda, diğeri tefekküh ve meyve olmak üzere iki kısımdır.

Birinci kısım, tekerrür ettikçe memnuniyet verir, kuvvet verir, kat kat teşekkürlere sebep olur.

İkinci kısmın tekerrüründe usanç, teceddüdünde lezzet vardır.” (İşarat-ul İcaz Bakara suresi osmn.s.26)

“Birinci kısım (yani gıda), tekerrür ettikçe memnuniyet verir, kuvvet verir, kat kat teşekkürlere sebep olur. 

Gıda daha çok et, süt, ekmek, peynir, bal, su gibi yiyecek ve içeceklerle birlikte, belki hava ve ışık gibi unsurlar da gıda kavramının içinde dahil edilebilir. Mesela bir insan ömrü boyunca her gün bıkmadan usanmadan bu gıdaları her gün tüketebilir. Hatta bir insan normal şartlarda ömrü boyunca her gün her öğünde ekmek yer ve bundan da asla bıkmaz. Her gün yemeğinde et bulunsa bundan usanmaz. Üstelik bu gıdaların her gün tekrar etmesi insana memnuniyet ve lezzet verir. Fırından yeni çıkan nar gibi kızarmış bir ekmeğin her gün sofraya gelmesine kim itiraz edebilir ki.?

Fakat bir insan her gün fasulye, nohut yiyemez, üçüncü gün bu yemeklere isyan eder. Yani normal bir insan 60 yıl boyunca her gün ekmek ve peynir yiyebilir fakat her gün fasulye veya nohut gibi yiyecekleri yiyemez.

“İkinci kısmın (yani meyvenin) tekerrüründe usanç, teceddüdünde lezzet vardır.”

Her gün aynı meyveyi tekrar tekrar yemek insana usanç verir. Mesela her gün sürekli, tekrar tekrar elma yemek insanı bıktırabilir. Veya her gün armut yemek usandırır. Bir insan normal şartlarda her gün birçok kez aynı meyveyi yiyemez, fakat her gün ekmek yer, su içer ve de bundan bıkmaz. Fakat bu meyveler teceddüt etse yani yenilense farklı meyveler olsa mesela elma yerine, çilek, bazen muz, bazen karpuz yense lezzet verir. Meyvelerdeki lezzetin ziyadesi, çoğalması ise meyvelerin teceddüdü yani farklılaşmasına bağlıdır. Yani meyveler çeşitlendikçe lezzet de o oranda artar. İşte bunun içindir ki kerim olan rabbimiz (c.c) meyveleri mevsim be mevsim ayrı ayrı yaratıyor. Dikkat edilirse her mevsimin meyvesi farklıdır, her mevsimde meyveler farklı bir tarzda yenilenir, teceddüd eder.

İşte Kur’an'ın kelamı da gıda gibidir. Her gün tekrarlansa usanç değil güç, kuvvet ve lezzet verir.


Yorum Yap

Yorumlar