Soru

Kurban Kesmek

Bir ailede kurbanı bir kişi kesmesi yeterli midir? Yoksa ailede mal varlığı olan herkes mi kesmek zorundadır?

Tarih: 13.10.2013 11:42:36
Okunma: 4568

Cevap

Hanefilere göre zengin sayılan yani nisap miktarı bir mala sahip olan herkesin kurban kesmesi vaciptir. Nisap miktarı maldan bir sene geçmesi gerekmez.

Buna göre ailede nisap miktarı malı olan herkesin kesmesi gerekir.

Büyük İslam İlmihalinde şöyle geçmektedir:

"Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslim ve zengin kimseye vacibdir. Zenginden maksad, temel ihtiyaçlarından başka, artıcı olsun olmasın, en az iki yüz dirhem gümüş değerinde bir mala sahib olan, fitre vermekle yükümlü olan kimselerdir. 
Kurban kesme günlerinde (kurban bayramının ilk üç gününde) kurban kesmeğe gücü varken kurban kesmeyip de sonra fakir düşse, buradaki vücub üzerinden düşmüş olmaz.

Kurban kesme yükümlülüğü için, İmam Azam ile İmam Ebû Yusuf'a göre, akıl ve buluğ şart değildir. Bundan dolayı zengin olan bir çocuğun veya bir delinin malından bunların velisi kurban keser. Bu çocuk veya bu mecnun o kurbanın etinden yer. Geri kalan kısmı da, elbise gibi aynından faydalanacakları bir şeyle değiştirilir.

Fakat İmam Muhammed'e göre, kurban yükümlülüğü için akıl ve büluğ şarttır. Bundan dolayı çocukların ve mecnun olanların mallarından kurban kesilmesi gerekmez. Fetva da buna göredir. Velileri onlar adına mallarından kesecek olsalar, kurban bedelini onlara ödemeleri gerekir. Ancak bir kimsenin kendi malından çocuğu için kurban kesmesi mendubdur.
  (İmam Malik ile İmam Şafiî'ye göre, kurban vacib değil, müekked bir sünnettir.)"(Büyük İslam İlmihali, Ömer Nasuhi Bilmen)


Yorum Yap

Yorumlar