Soru

Kerahat Vakitleri ve Uyku

24 saat içerisindeki kerahat vakitleri hangi zamanlardır? Hangi kerahat vakitlerinde uyumak caiz değildir? Hangi kerahat vakitlerinde hangi namazlar kılınmaz? 

Tarih: 30.06.2012 12:55:41
Okunma: 23480

Cevap

Kerahet vakitleri üçtür. 

1. Sabah güneş doğunca başlayan ve 45-60 dakikaya kadar devam eden vakittir.

2. Öğle ezanı okunmadan güneş tam tepede iken olan vakittir. Öğle vakti girmeden 40-45 dakikalık bir vakittir.

3. Akşam vakti girmeden 45-60 dakika arası olan vakittir. 

Bu vakitlerde mecburiyet olmadan namaz kılınmaz. Tahrimen mekruhtur. İkindi namazı kılınmamış ise farzı kılınır.

"Uyku üç nevidir:

Birincisi: Gayluledir ki, fecirden sonra tâ vakt-i kerahet bitinceye kadardır. Bu uyku, rızkın noksaniyetine ve bereketsizliğine hadîsçe sebebiyet verdiği için, hilaf-ı sünnettir. Çünki rızık için sa'yetmenin mukaddematını ihzar etmenin en münasib zamanı, serinlik vaktidir. Bu vakit geçtikten sonra bir rehavet ârız olur. O günkü sa'ye ve dolayısıyla da rızka zarar verdiği gibi, bereketsizliğe de sebebiyet verdiği, çok tecrübelerle sabit olmuştur.

İkincisi: Feyluledir ki, ikindi namazından sonra mağribe kadardır. Bu uyku ömrün noksaniyetine, yani uykudan gelen sersemlik cihetiyle o günkü ömrü nevm-âlûd, yarı uyku, kısacık bir şekil aldığından maddî bir noksaniyet gösterdiği gibi; manevî cihetiyle de o gün hayatının maddî ve manevî neticesi ekseriya ikindiden sonra tezahür ettiğinden, o vakti uyku ile geçirmek, o neticeyi görmemek hükmüne geçtiğinden, güya o günü yaşamamış gibi oluyor.

Üçüncüsü: Kayluledir ki, bu uyku sünnet-i seniyedir. Duha vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziret-ül Arab'da vakt-üz zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir ta'til-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku, hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünki yarım saat kaylule, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor." (28. Lema) 


Yorum Yap

Yorumlar