Soru

Birlik ve Beraberlik

İslam'ın birlik ve beraberlik anlayışı nasıldır?

Tarih: 2.05.2014 16:15:07
Okunma: 5227

Cevap

İslam Birlik ve Beraberlik  Dinidir

İslamiyet Allah’ın birliğine imanı gerektirir. İmandaki bu birlemeyi sosyal hayatta temel düstur kabul eder. Birlik ve beraberliği emreden emirleriyle şahsi ve sosyal hayatın saadetini temin eder. İbadet ve dua vasıtasıyla kalplerin birliğini sağlayıp manevi hayatta da mutluluğa sebep olur. 

Yaratılan her şey tek olan yaratıcının emriyle hareket eder. Güneş yeryüzünün sobası, yıldızlar lambalarıdır. Dağlar hazinelerle dolu direkleri, ağaçlar oksijen deposudurlar. Rüzgar havadaki buharı ihtiyaç olan yerlere taşır, yağmur olarak bırakır. Yağmurla beslenen bitkiler havayı temizler, insanlara gıda olurlar. Her şey el ele omuz omuza vermiş Allah’ın emriyle birbirine yardım ederler. Yarattıklarını dayanışma içinde böyle terbiye eden Allah yeryüzünün halifesi olan insanlara da birlik ve beraberliği emretmiştir. Kur’an-ı Kerim’de “O hâlde hep birlikte Allah’ın ipine (Kur’ân’a) sımsıkı sarılın ve parçalanmayın!”[1] buyurmaktadır.

İnsan maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamada diğer insanlara muhtaçtır. Tek başına insanın bu ihtiyaçları elde etmesi imkânsızdır. Mutlu ve huzurlu bir hayat için diğer insanların yardımına ihtiyaç duyar. Kalp sevip sevilmek, akıl düşünceleri paylaşmak, bütün hisler hoş bir sohbet ve sıcak bir dost ister. Peygamberimiz (asm) "Size birlik halinde bulunmanızı tavsiye eder; ayrılıp dağılmaktan şiddetle kaçınmanızı isterim. Zira şeytan, yalnız başına yaşayan insana yakın olup, beraber bulunan iki kişiden uzaktır."[2] buyurarak saadetin yolunun birlikten geçtiğini vurgulamaktadır.

Müslümanlar olarak Rabbimiz bir, peygamberimiz bir, kıblemiz bir, dinimiz birdir. Birleştirici bu kadar sebeple İslamiyet beraberliğin sembolü olmuştur. Ensar ve muhacir kardeşliği dünyada eşi bulunmaz bir beraberlik örneğidir. En zor şartlarda bile İslam’ın büyüyerek devam etmesi bu kardeşliğin sonucudur.

Selamlaşmak, davete icabet, misafire ikram, ayıpları örtmek, komşuya iyilik gibi güzel hasletler İslam’ın temel emirlerinden olup birlikteliğin devamını sağlar. Peygamberimiz (asm) “Mü’min kardeşine güler yüz göstermen sadakadır; iyiliği emredip kötülüklere engel olman sadakadır.[3]” buyurarak beraberliğe sebep olan davranışların ibadet olduğunu haber verir. Kusurları araştırmak,  gıybet, iki yüzlülük, yalan söylemek gibi kötülükleri de yasaklamaktadır. “Nemmam (insanlar arası laf taşıyarak onları birbirine düşüren) cennete giremeyecektir.”[4] hadisi beraberliğe zarar veren her şeyin ne kadar zararlı olduğunu ifade etmektedir. 

Cemaat halinde yapılan ibadetler de birlikteliğin önemini gösterir. Peygamberimiz "Cemaatle kılınan namaz, tek kılınan namazdan yirmi yedi derece üstündür."[5] buyurarak ibadette de birlikte olmayı tavsiye etmiştir. Cuma ve bayram namazlarında, özellikle hacda milyonlarca insanın aynı ibadeti birlikte yapması Allah’ın Müslümanların birliğinden razı olduğunu gösterir.

Birliktelik sadece bir arada yaşamak değil özellikle kalplerin bir olmasıdır. İnsan dua ile kalben Müslüman kardeşleriyle beraber olduğunu gösterir.  Peygamberimiz “Müs­lüman bir kimsenin, din kardeşinin gıyabında yaptığı duası kabule şayandır. O kimsenin baş ucunda Allah’ın görevli bir meleği bulunur.

- (o kişi) Din kardeşi için hayır dua yaptıkça, o melek de ona dua eder ve

- (melek) ‘âmin, kardeşin için istediğinin bir misli de senin için olsun.’ der.”[6] buyurmaktadır.

Dua etmek birlik ve beraberliğin en önemli vesilelerindendir. En temiz toplulukla beraber olmakla kalpler en büyük teselliyi bulur.

İslamiyet günümüzde insanların birbirinden uzaklaştığı bir ortamda birlik ve beraberliğe dair emirleriyle huzurun ve saadetin kaynağıdır. Sadece dünyada değil ahiret hayatında ebedi olarak birlikteliği temin eder.

 

 



[1] Âl-i İmrân, 103

[2] Tirmizî, Fiten

[3] Tirmizi, Birr

[4] Buhari, Müslim

[5] Buhârî, Ezân

[6] Müs­lim, Zikr


Yorum Yap

Yorumlar