Soru

Allah'ın Ahlakı
Allah'ın ahlakıyla ahlaklanmak ne demektir?
Tarih: 26.02.2011 23:01:58
Okunma: 9976

Cevap

Cenabı Hak, birçok ayette sevgili Peygamberimizin(s.a.v) sünnetine uymamızı emretmiştir. Sünnet-i Seniye’nin içinde farzlar, vacibler, nafileler olduğu gibi, Peygamberimizin(s.a.v) güzel ahlakı da vardır. Hazreti Aişe-i Sıddıka’ya(r.a) Peygamberimizin(s.a.v) ahlakı sorulduğunda O’nun ahlakının Kuran olduğunu söylemiştir. Kuran ahlakından maksat ise Allah’ın ahlakıdır. Yani Peygamberimiz(s.a.v), Kuran’ın emir ve yasaklarına en güzel bir şekilde uymuş ve Kuran’da Cenabı Hakk’ın kendisini tanıttığı isim ve sıfatlarına münasib hareket etmiştir.

Cenabı Hak, kendisinde olan bazı sıfatlarının kullarında da olmasını ister. Mesela Allah, Afüvv’dür. Yani affedicidir, affedenleri sever. Allah, Gafur ve Gaffar’dır. Yani bağışlaması boldur. Bağışlayanları sever. Allah, Cevvad’dır. Yani cömerttir, cömert olanları sever. Allah, Adil’dir. Yani adaletlidir, adaletli olanları sever. Allah, Muhsin’dir. Yani ihsan ve iyiliği boldur. İyilik edenleri sever. Bununla birlikte bazı sıfatları da vardır ki kullarında olmasını istemez. Mesela Allah, Kebir’dir, yani kibir(büyüklük) sahibidir, ama kibirlenenleri sevmez. Allah, Cebbar’dır, yani cebredicidir, fakat cebbarları sevmez.

Peygamberimiz(s.a.v) bir hadis-i şerifinde: “تَخَلَّقُوا بِاَخْلاَقِ اللّهِ” yani “ Ahlak-ı ilahiye ile ahlaklanınız” buyurmuştur. Allah’ın ahlakı ile ahlaklanmak insanlığın en yüce gayesidir. Bu noktada en güzel örnek ve model şahıs Sevgili Peygamberimizdir(s.a.v). Yani bizler Peygamberimize(s.a.v) uyduğumuz ve tabi olduğumuz zaman Kuran ahlakı ile ahlaklanmış oluyoruz. Dolayısıyla da Allah’ın ahlakı ile ahlaklanmış oluyoruz.


Yorum Yap

Yorumlar